• 20 Απριλίου 2024 11:44

«Ψυχρός Πόλεμος» (Zimna wojna)

Bystratilio

Φεβ 14, 2019

O «Ψυχρός Πόλεμος» (Zimna wojna) είναι μια εκπληκτική ταινία του πολωνού σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski υποψήφια για το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2019.
Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία στη μεταπολεμική κομμουνιστική Πολωνία ανάμεσα στον Βίκτορ, έναν παθιασμένο μουσικό σε μια σχολή που αναζητεί νέα ταλέντα και της Ζούλα, μιας πανέμορφης νεαρής κοπέλας με ταλέντο στο τραγούδι και στο χορό. Το ζευγάρι σύντομα θα αναζητήσει διέξοδο από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της προπαγανδιστικής τέχνης που επιβάλλει το καθεστώς στην Πολωνία και θα αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στη Δύση και συγκεκριμένα στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Εκεί θα έρθουν σε επαφή με την τζαζ και το ροκ εν ρολ και θα ζήσουν με βάση το δυτικό τρόπο ζωής στις χώρες που δε μετέχουν στο Ανατολικό Μπλοκ.
Τα στυλιζαρισμένα πλάνα της πολωνικής υπαίθρου και η αυστηρότητα των εικόνων που αποτυπώνεται στα πρόσωπα, στις κινήσεις και στις εκφράσεις των ηρώων δίνουν τη θέση τους στην ελευθεριότητα του Παρισιού και στον ξέφρενο ρυθμό ζωής της δυτικής μεγαλούπολης. Από το σημείο αυτό αρχίζουν τα προβλήματα στη σχέση τους. Έπειτα από περιπετειώδεις χωρισμούς και επανασυνδέσεις, θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Πολωνία, όπου θα ενώσουν για πάντα τις ζωές τους μακριά από τη διαβρωτική λαίλαπα του δυτικού πολιτισμού.
Ο υπαινικτικός τίτλος της ταινίας παραπέμπει ευθέως στον “Ψυχρό Πόλεμο” που ακολούθησε το Δεύτερο Παγκόσμιο και μεταφέρει τη σύγκρουση όχι τόσο στο πολιτικό πεδίο, όσο στο προσωπικό, δίνοντας σαφώς μια μεταφορική διάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες δε μένουν ανεπηρέαστες από τις αλλαγές νοοτροπίας και φιλοσοφίας ζωής που κυριαρχούν στο μεγάλο κάδρο του κόσμου.
Εξαιρετική σκηνοθεσία, άριστη φωτογραφία, μετρημένη διαγραφή χαρακτήρων και στο επίκεντρο πάντα ο έρωτας. Ο έρωτας που βγαίνει τελικά νικητής, ακόμη και αν ο κόσμος διαιρείται και διχάζεται, ακόμη και αν κινδυνεύει να χαθεί από τη γοητεία μιας… ελευθεριάζουσας ηθικής του δυτικού κόσμου…

Αφήστε μια απάντηση