• 23 Απριλίου 2024 02:01

Το “Suburbicon” είναι μια εξαιρετική, βαθιά πολιτική ταινία- γροθιά στο στομάχι της Αμερικής του Τραμπ, του ρατσισμού και της ασίγαστης βίας. Ο George Clooney, με τη συνδρομή των ευφυέστατων αδελφών Cohen στο σενάριο, υπογράφει την υποδειγματική σκηνοθεσία με πλάνα αφοπλιστικά καθαρά και στυλιζαρισμένα, εκπληκτικές ερμηνείες και ρυθμό που καθηλώνει και εκτοξεύει στα ύψη την αδρεναλίνη.
Δε μασάει τα λόγια του ούτε στιγμή. Η Αμερική που χτίστηκε στη δεκαετία του ’50 και του ’60, για να βιώσει το όνειρό της και φτιάχτηκε από τα υλικά της βίας, της εγκληματικότητας και του ρατσισμού , αποκαλύπτεται με τρόπο κυνικό και εύκολους συμβολισμούς, που όχι μόνο δεν ενοχλούν το μάτι του θεατή, αλλά τον παρασύρουν σε έναν κόσμο βουτηγμένο στην υποκρισία, στην απάτη, το μίσος και το ψέμα. Η μόνη ελπίδα είναι η νέα γενιά, έτσι όπως συμβολίζεται στη διαγραφή του χαρακτήρα του λευκού μικρού παιδιού, που καλείται να αντισταθεί στο μίσος, στο ρατσισμό και στο δίκαιο των όπλων και τελικά το καταφέρνει, αποτινάσσοντας εντελώς από πάνω του το ανεξήγητο βάρος που του φορτώθηκε από τους… «ένδοξους» πουριτανούς προγόνους του.
Ο Clooney στήνει μπροστά μας έναν καθρέφτη και μας προσφέρει μια κινηματογραφική κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Προβάλλει τη σύγχρονη δυτική κοινωνία ως ιστορική συνέχεια και προσπαθεί να μας αφυπνίσει. Απομένει να αποδεχτούμε την πρόκληση και να βουτήξουμε μέσα της, μήπως και καταφέρουμε να καθαρθούμε από το φασισμό που μας λερώνει και κάποτε- δυστυχώς- μας γοητεύει…

Αφήστε μια απάντηση