• 23 Απριλίου 2024 01:38

Ο εκπληκτικός από κάθε άποψη Clint Eastwood δίνει τα ρέστα του σε ηλικία 88 (!) χρόνων στην τελευταία του ταινία “Το Βαποράκι” (The Mule) και αποδεικνύει τη δύναμη του καθαρού κινηματογράφου !
Γιατί, ενώ θα νόμιζε κανείς ότι με τα αριστουργηματικά -μεταξύ πολλών άλλων- “Million Dollar Bay” και “Gran Torino”, εξαντλούσε τη θεματική και κυρίως την κινηματογραφική οπτική του, έρχεται για μια ακόμη φορά να μας συγκλονίσει, όχι τόσο με το θέμα της ταινίας του, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, όσο με τις καθαρές αφηγηματικές τεχνικές του, το καθαρό -σε βαθμό σοκαριστικό- βλέμμα του στον κόσμο γύρω του, που αλλάζει, και τη βαθιά ηθική προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων.
Δε συμφωνούν όλοι με τα εύκολα ηθικά του διδάγματα, αλλά όλοι παραδέχονται την ειλικρίνειά του. Ο Clint Eastwood δε διστάζει να πει τα πράγματα με το δικό του μοναδικό τρόπο, να μας πετάξει στα μούτρα τις “παλαιομοδίτικες” ηθικές αρχές του, να φωνάξει δυνατά μέσα στα αυτιά μας τις ανησυχίες και τις εμμονές του και δε διστάζει επίσης, να ανασάνει με τον επιθανάτιο ρόγχο ενός κινηματογράφου που δυστυχώς σιγά- σιγά σβήνει.
Το προσωπικό δράμα, η μοναξιά, η τραγική μοίρα των ανθρώπινων σχέσεων, η αποξένωση, η βία, συμπλέκονται μοναδικά με τη συγκίνηση, το χιούμορ, το ρεαλισμό και την υποδόρια ποίηση, χαμένη κάπου ανάμεσα στις ρυτίδες ενός μεγάλου δημιουργού…

Αφήστε μια απάντηση