• 6 Ιουνίου 2023 13:32

Ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου

Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι μια εικόνα της ίδιας της ζωής. Λένε ότι είναι η δραματική αναπαράσταση ορισμένων βασικών στοιχείων της, όπως της χαράς, της λύπης, της αγωνιστικότητας, της νίκης, της ήττας, της πίστης, της απογοήτευσης.
Το ποδόσφαιρο στην πραγματικότητα υπερβαίνει τη ζωή. Δίνει την αίσθηση της επιβολής μιας θείας- απόκοσμης- δίκης, τη δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης σε ένα υπερβατικό- συμβολιστικό επίπεδο και την ευκαιρία να νιώσει κανείς ανώτερα και σπάνια συναισθήματα δικαίωσης, υπερηφάνειας και ηδονικής ικανοποίησης.
Το ποδόσφαιρο δίνει όμως, και το καλύτερο μάθημα για το πώς πρέπει κάποιος να διαχειρίζεται την επιτυχία και την αποτυχία • να ελέγχει την έπαρση και την αλαζονεία του, όταν είναι νικητής και να έχει τη δύναμη να αντιδρά και να αγωνίζεται, όταν είναι ηττημένος, γιατί γνωρίζει ότι η νίκη από την ήττα απέχει μόλις λίγες μέρες.
Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς η αναπαράσταση της ζωής . Είναι το ολόγραμμα μιας άλλης ζωής με τους δικούς της απαράγραπτους φυσικούς και ηθικούς νόμους. Είναι ένας κόσμος ανοικτός σε όλους, αλλά δύσκολα μπορούν όλοι να αντέξουν τη ζωή σε αυτόν, γιατί απαιτεί από τους «πολίτες» του το κουράγιο να κοιτιούνται συνεχώς στον καθρέφτη…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση