• 8 Ιουνίου 2023 16:06

Το παράδοξο των πολλών επιλογών

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Barry Schwartz, ενώ σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές από όσες είχαμε στο παρελθόν για καθετί που αφορά τη ζωή μας σε όλους τους τομείς της και ενώ μάλιστα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουμε, συμβαίνουν τα εξής  παράδοξα :

1.Η ελευθερία επιλογής μας οδηγεί στην παραλυσία. Έχουμε πάρα πολλές επιλογές, όταν για παράδειγμα πρόκειται να αγοράσουμε ένα παντελόνι, κι ενώ η τελική επιλογή θα έπρεπε κανονικά να είναι μια εύκολη υπόθεση, παραλύουμε μπροστά στη δυνατότητα αυτή και τελικά δεν το αγοράζουμε.

2.Η αίσθηση του ανικανοποίητου είναι σχεδόν το μόνιμο επακόλουθο όποια και αν είναι η επιλογή μας. Αμέσως μόλις επιλέξουμε ένα παντελόνι, νιώθουμε ότι εκείνο που δεν επιλέξαμε είναι μάλλον καλύτερο από αυτό που τελικά επιλέξαμε.
3.Η Κλιμάκωση των προσδοκιών. Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, όσο αυξάνουμε τις εναλλακτικές στη ζωή μας, τόσο τελικά αυξάνουμε τις προσδοκίες μας. Αυτό που περιμένουμε ανάμεσα σε πολλές επιλογές είναι το τέλειο και όχι απλώς το καλό. Το παντελόνι που αγοράσαμε είναι σίγουρα καλό, αλλά δεν είναι τέλειο και η αξία του θα αρχίσει έπειτα από λίγο να πέφτει στα μάτια μας.

Συμπέρασμα : οι πολλές επιλογές δε μας κάνουν πιο ελεύθερους, πολύ δε περισσότερο δε μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Για κάποιους το μυστικό της ευτυχίας είναι οι χαμηλές προσδοκίες, αλλά για κάποιους άλλους είναι οι λιγότερες επιλογές σε έναν κόσμο καταναλωτικής μανίας. Μιας μανίας που δεν αφορά μόνον τα υλικά αγαθά, αφορά ολόκληρο το φάσμα των επιλογών μας σε κάθε τομέα της προσωπικής ή κοινωνικής μας ζωής : στις σπουδές, στην επαγγελματική καριέρα, ακόμη και στις σχέσεις μας…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση