• 12 Ιουνίου 2024 18:07

Περί Δημοκρατίας

Bystratilio

Ιούλ 9, 2015
 
Η Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν, αν όχι το μοναδικό πολίτευμα, που όταν εφαρμόζεται, προσαρμόζει τις οικονομικές αλλαγές στις ανάγκες των πολλών και πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων. Προστατεύει τα συμφέροντα της πλειονότητας των λαών και παράλληλα αίρει τις αδικίες εξισορροπώντας με τις λαϊκές αποφάσεις τις όποιες αυθαιρεσίες της εκάστοτε οικονομικής ελίτ μιας κοινωνίας.
Όσοι λοιπόν, δεν αναγνωρίζουν στους λαούς το αναφαίρετο δικάιωμά τους να προσαρμόζουν την οικονομία και κατ΄επέκταση τις ζωές τους στις πραγματικές ανάγκες τους, εχθρεύονται τη βούλησή τους και καταστρατηγούν τα δικαιώματά τους.
Όσοι μάλιστα χλευάζουν δημοκρατικές διαδικασίες και αρνούνται τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν ηθελημένα ή αφελώς τις οικονομικές ελίτ που μισούν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Στρατεύονται στο πλευρό εκείνων που ενδιαφέρονται μόνον για την άυξηση του πλούτου και της εξουσίας τους. Επιθυμούν να μη γίνονται εκλογές, γιατί τα αποτελέσματά τους χαλούν τα σχέδιά τους.
Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πολύ όσοι απεχθάνονται τη Δημοκρατία. Θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν δεν υπήρχαν εκλογές ή αν δε γίνονταν σεβαστές οι δημοκρατικές αποφάσεις. Θα ήταν περιχαρείς αν δεν έθεταν εν αμφιβόλω τα κεκτημένα των λίγων ή έστω περιόριζαν τα οφέλη των πολλών…
Η Δημοκρατία όμως, είναι το πολίτευμα των ανοικτών οριζόντων. Όταν πετυχαίνει κάποιον από τους στόχους της, δεν επαναπαύεται, δεν αυτοακυρώνεται. Θέτει αμέσως νέους, πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον και το δίκαιο των πολλών, χωρίς ωστόσο να είναι σε βάρος των λίγων…

Αφήστε μια απάντηση