• 6 Ιουνίου 2023 20:15

Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Bystratilio

Νοέ 24, 2018
216315-2016-04-01-13-05-53

Κάποιοι θα ισχυριστούν οτι είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται και να εκφράζεται όπως θέλει. Θα υποστηρίξουν με πάθος μάλιστα το δικαίωμα των γυναικών του αραβικού κόσμου (όχι του συνόλου, αλλά ενός μεγάλου μέρους του) να υπακούει σε νόμους και (θρησκευτικούς κατά βάση) κανόνες, γιατί αυτοί συμβαδίζουν με την κουλτούρα και την παράδοσή τους.
Ως εδώ καλά. Υπάρχουν όμως, και Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προσδιορίζονται από τη Χάρτα που υιοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1948, τα οποία είναι οικουμενικά και αφορούν το σύνολο των ανθρώπων, γιατί  στηρίζονται στο φυσικό δίκαιο και είναι αντίθετα στον παραλογισμό. Όχι  αυτού του δικαίου που προκύπτει από μια δήθεν «κοινή λογική», αλλά του δικαίου του πανανθρώπινου, που υπαγορεύει το σεβασμό και την προστασία της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου.
Τα δικαιώματα των γυναικών που καταπατούνται σε ένα μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου με βάναυσο και απαράδεκτο τρόπο, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης και να δικαιολογούνται βάσει της κοσμοθεωρίας των ανθρώπων αυτών. Παραβιάζουν το φυσικό δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, που είναι υπεράνω του πλαισίου των θεσμών-πολιτικών και θρησκευτικών- μιας χώρας ή ενός λαού και η υπεράσπισή και κατοχύρωσή τους δικαιώνει την ομολογημένη υπεροχή του ανθρώπου από τα ζώα.

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση