• 2 Ιουνίου 2023 09:13

Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Bystratilio

Δεκ 14, 2016
 Κάποιοι θα ισχυριστούν οτι είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται και να εκφράζεται όπως θέλει. Θα υποστηρίζξουν με πάθος μάλιστα το δικαίωμα των γυναικών του αραβικού κόσμου (όχι του συνόλου, αλλά ενός μεγάλου μέρους του) να υπακούει σε νόμους και (θρησκευτικούς κατά βάση) κανόνες, γιατί αυτοί συμβαδίζουν με την κουλτούρα και την παράδοσή τους.
Ως εδώ καλά. Υπάρχουν όμως, και Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προσδιορίζονται από τη Χάρτα που υιοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1948, τα οποία είναι οικουμενικά και αφορούν το σύνολο των ανθρώπων, γιατί  στηρίζονται στο φυσικό δίκαιο και είναι αντίθετα στον παραλογισμό. Όχι  αυτού του δικαίου που προκύπτει από μια δήθεν “κοινή λογική”, αλλά του δικαίου του πανανθρώπινου, που υπαγορεύει το σεβασμό και την προστασία της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου.
Τα διακιώματα των γυναικών που καταπατούνται σε ένα μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου με βάναυσο και απαράδεκτο τρόπο, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης και να δικαιολογούνται βάσει της κοσμοθεωρίας των ανθρώπων αυτών. Παραβιάζουν το φυσικό δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, που είναι υπεράνω του πλαισίου των θεσμών-πολιτικών και θρησκευτικών- μιας χώρας ή ενός λαού και η υπερασπισή και κατοχύρωσή τους δικαιώνει την ομολογημένη υπεροχή του ανθρώπου από τα ζώα.


Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο των καταπιεσμένων γυναικών | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση