• 8 Ιουνίου 2023 14:43

Ούτε σωτηρία, ούτε αιώνια ζωή

Τι είναι η ζωή ; Πώς προέκυψε ; Ποιο είναι το νόημά της ;

“Η ζωή είναι ένα δομημένο σύστημα που συντηρεί την ύπαρξή του ενάντια στην τάση για αποδόμηση και με τη δυνατότητα να αναπαράγεται” […] “Ένα ανθρώπινο ον αποτελείται συνήθως από δύο στοιχεία : ένα σύνολο οδηγιών που λέει στο σύστημα πώς να συνεχίσει τη λειτουργία του και έναν μηχανισμό που εκτελεί αυτές τις οδηγίες. Στη Βιολογία τα δύο αυτά στοιχεία ονομάζονται γονίδια και μεταβολισμός” (Stephen Hawikng, Σύντομες Απαντήσεις σε Μεγάλα Ερωτήματα, εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 112-122).

Πώς προέκυψε η ζωή στο σύμπαν ; Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργήθηκαν τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Η διάσπαση των νετρονίων σε περισσότερα πρωτόνια γέννησαν το υδρογόνο. Από τη σύγκρουση πρωτονίων και νετρονίων σχηματίστηκε το ήλιο και καθώς το σύμπαν διαστελλόταν και ψυχόταν λόγω της βαρυτικής έλξης η ύλη κατέρρευσε και δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες και τα αστέρια. Από την καύση του αρχικού υδρογόνου και ηλίου σχηματίστηκαν ο άνθρακας και το οξυγόνο που γέννησαν και τη Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου. Με κάποιο τρόπο τα άτομα του άνθρακα και του οξυγόνου δημιούργησαν το μόριο του DNA με τη δομή των διπλών ελίκων που συνδέονται με ζεύγη αζωτούχων βάσεων, και μπορούν να αναπαράγουν την γενετική πληροφορία και να σχηματίζουν πρωτεΐνες και χημικές ενώσεις. Η συνεχής αναπαραγωγή του DNA και η εξέλιξη του σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία της Φυσικής Επιλογής δημιούργησε τελικά τη ζωή και τον νοήμονα οργανισμό, τον άνθρωπο, που προσαρμόστηκε στο περιβάλλον του και εξελίχθηκε.

Είμαστε λοιπόν, από τους τυχερούς κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων ανθρώπων που θα προλάβουν να ζήσουν μερικές δεκάδες χρόνια ο καθένας στο χρονικό διάστημα των 30, 40, 50 δισεκατομμυρίων χρόνων που θα μεσολαβήσει από τη γέννηση ως το θάνατο του Σύμπαντος. Και αντί να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε το προνόμιο αυτό, αναζητούμε εναγωνίως τη σωτηρία μας και την αιώνια ζωή.

Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε σωτηρία, ούτε αιώνια ζωή. Είμαστε μόνοι μας στο αχανές της ύπαρξης, τυχεροί που έχουμε τη συνείδησή της, ικανοί να την απολαύσουμε όσο μπορούμε και απίστευτα αλαζόνες, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιον σημαντικό ρόλο να επιτελέσουμε στην ιστορία του Σύμπαντος…

Πίνακας : Gustave Klimt, “Death and Life”, 1908

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση