• 8 Ιουνίου 2023 14:43

Μοντέρνος εθελοντισμός

Bystratilio

Μάι 22, 2020

Ένας ιδιότυπος εθελοντισμός με κύριο χαρακτηριστικό το πλέγμα ενοχής απλώνεται σταδιακά στο πλαίσιο της προστασίας μας από την πανδημία. Από διάφορες πλευρές με την ίδια αφετηρία (διαφημίσεις, κοινωνικά μηνύματα, ο.. μειλίχιος κύριος Τσιόδρας) μας καλούν να αναλάβουμε δράση, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, σαν να πρόκειται να σώσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικής δράσης. Η συμμετοχή μας σε αυτήν θα κρίνει τελικά τη ζωή μας την ίδια. Αν συμμετάσχουμε στην… “κοινή προσπάθεια”, αν υπακούσουμε στα προτεινόμενα (αλλά μάλλον υποχρεωτικά) μέτρα, αν είμαστε γενικώς καλοί, υπάκουοι και πειθαρχημένοι πολίτες, θα σώσουμε με τη θέληση μας τον εαυτό μας και την κοινωνία μας.
Σήμερα είμαστε οι “αποκλειστικά υπεύθυνοι” για την προστασία από την πανδημία. Το κράτος δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Αν σήμερα αρρωστήσουμε και πεθάνουμε, δε θα φταίει το σαθρό σύστημα υγείας με τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό υλικό. Θα φταίμε εμείς που δεν προσέξαμε.
Οι προεκτάσεις αυτής της καλά σχεδιασμένης πολιτικής πρακτικής είναι τρομακτικές. Εθιζόμαστε σιγά-σιγά σε μια άνευ όρων υποταγή σε μια άνευ όρων μετάλλαξη σε πειθήνια όργανα.
Αν αύριο πάμε σε μια βρώμικη παραλία, δε θα φταίει η κυβέρνηση που δεν καθάρισε εγκαίρως την περιοχή, αλλά εμείς που δεν ενταχθήκαμε σε μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού της.
Αν αύριο μια πυρκαγιά κάψει ένα δάσος, δε θα φταίει η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης και οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες. Θα φταίμε αποκλειστικά εμείς και η αμέλειά μας.
Για την αμάθεια των παιδιών δεν θα φταίει το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αποκλειστικά και μόνον οι…τεμπέληδες και άχρηστοι εκπαιδευτικοί.
Για την εγκληματικότητα δεν θα φταίει η κακή εκπαίδευση των αστυνομικών ή η ελλιπής στελέχωση και κατάρτιση των εγκληματολογικών υπηρεσιών, αλλά εμείς που δεν προσέξαμε τις περιουσίες μας ή δεν ήμασταν καλοί…χαφιέδες.
Κλπ, κλπ, κλπ.
Το πλέγμα ενοχής σφίγγει μέρα με τη μέρα περισσότερο. Αυτή είναι η “νέα” (παλιά) τάξη πραγμάτων, όχι σχεδιασμένη από “νοσηρά” μυαλά των … Ελοχίμ, των Νεφελίμ, και των άλλων γελοίων δαιμονίων, αλλά από τον μοντέρνο νεοφιλελευθερισμό που μας προετοιμάζει για μια εθελουσία γκετοποίηση, έναν μόνιμο εγκλεισμό στο πλέγμα ενοχής και ευθύνης. Δε χρειαζόμαστε κανέναν αστυφύλακα ή νομοθέτη να μας επιβάλλει τους κανόνες και τους νόμους του. Έχουμε πλέον για τον ρόλο αυτό τον ίδιο μας τον εαυτό…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση