• 26 Μαρτίου 2023 23:56

Λαϊκότητα και Λαϊκισμός

Bystratilio

Δεκ 29, 2014

Επειδή πλησιάζουν οι εκλογές και πολλά θα ακούσουμε και πολλά θα δούμε από σχετικούς, αλλά κυρίως από άσχετους και ημιμαθείς,μια λέξη που σίγουρα θα κάνει θράυση είναι και ο “λαϊκισμός”. Ας μην τον χρησιμοποιούμε άκριτα και χωρίς να ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενό της.
Τί είναι όμως ο λαϊκισμός και τί η λαϊκότητα ;
Λαϊκός: είναι όποιος ανήκει στο λαό ή προέρχεται ή πηγάζει απ’ αυτόν. Πρόκειται για την πηγαία, αυθόρμητη, λαϊκή έκφραση και δικαίωση του λαού.
Λαϊκότητα:συνιστά το γνήσιο λαϊκό στοιχείο με χαρακτηριστικά την απλότητα και τη λιτότητα, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του λαού και τη συμμετοχή του στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Λαϊκισμός:Κίνημα που εκθειάζει το λαό και ό,τι απορρέει απ’ αυτόν. Συνδέεται με οποιαδήποτε μορφή δημαγωγίας και κολακείας των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού. Φαινομενικά υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, όμως στην πραγματικότητα εξαπατά και χειραγωγεί τα λαϊκά στρώματα αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.
Λαϊκιστής:πρόσωπο (συνήθως του δημόσιου βίου) που κολακεύει το λαό, υιοθετεί ευχάριστες και όχι ωφέλιμες απόψεις για το λαό, αποβλέποντας στην εύνοιά του και την υποστήριξή του.

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση