• 25 Απριλίου 2024 06:15

Υπάρχει κάτι που μπορεί να ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός ; Ο Αϊνστάιν θα ήταν κατηγορηματικός : «όχι». Αν όμως ο χρόνος είναι η τέταρτη διάσταση που μαζί με τις τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) του χώρου ορίζουν το χωροχρόνο, τότε η σκέψη μπορεί να ταξιδεύει ταχύτερα από το φως και το κάνει.

Στην κοσμολογία, η έννοια του χωροχρόνου συνδυάζει τον χώρο και τον χρόνο που ενώνονται αφηρημένα παράγοντας το σύμπαν. Στον χωροχρόνο ένα πλέγμα συντεταγμένων που καταλαμβάνει τις 3+1 διαστάσεις εντοπίζει πλέον γεγονότα, και όχι απλά μόνο σημεία στον χώρο, δηλαδή ο χρόνος προστίθεται ως επιπλέον διάσταση στο σύστημα συντεταγμένων. Με αυτό τον τρόπο οι συντεταγμένες προσδιορίζουν πού και πότε συμβαίνουν τα γεγονότα. Συνεπώς, οτιδήποτε στο σύμπαν είναι ένα σημείο –γεγονός της πραγματικότητας.

Άρα, η σκέψη που μας μεταφέρει και μας τοποθετεί σε χωροχρονικά σημεία-γεγονότα του παρελθόντος ή του μέλλοντος τι είναι ; Δεν είναι άραγε ένα συνεχές ταξίδι στο χωροχρόνο ; Και αν ο χωροχρόνος μετριέται με την ταχύτητα του φωτός, η σκέψη δεν μετριέται αναλόγως ; Και αν μπορούμε να δούμε στον έναστρο ουρανό το φως των άστρων που φτάνει σ’ εμάς έπειτα από ένα ταξίδι εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ετών, γιατί η μεταφορά μας σε χρονικά σημεία-γεγονότα του παρελθόντος ή του μέλλοντος μέσω της σκέψης μας δεν είναι ταξίδια στο χωροχρόνο ;

Η διαφορά είναι ότι κοιτώντας τον έναστρο ουρανό συλλαμβάνουμε τα συγκεκριμένα, μετρημένα και απολύτως προσδιορίσιμα γεγονότα των ουράνιων σωμάτων, ενώ με τη σκέψη μπορούμε να μεταφερόμαστε σε χρονικά σημεία- γεγονότα απείρως γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Μπορούμε να εκτοξευόμαστε ακαριαία σε χρονικά πακέτα της δικής μας πραγματικότητας, σε προσωπικά σημεία- γεγονότα και είτε να αναβιώνουμε το παρελθόν μας, είτε να φανταζόμαστε το μέλλον μας, χωρίς τους περιορισμούς του κοσμικού χωροχρόνου…

Πίνακας : Wassily Kandinsky, “Small dream in red”, 1925

One thought on “Η ταχύτητα της σκέψης”
  1. Όταν πριν τριάντα χρόνια, άκουσα τον καθηγητή μου στο γυμνάσιο, να αναφέρει για την αξεπέραστη ταχύτητα του φωτός, -σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, θυμάμαι πως πετάχτηκα αυθόρμητα και ανέφερα την ταχύτητα της σκέψης! Φυσικά κανένας δεν έδωσε σημασία… Όμως από τότε πραγματοποίησα πολλά ταξίδια με την σκέψη μου! Και στο παρελθόν και στο μέλλον. Μάλιστα, ένα από εκείνα τα ταξίδια το έκανα και βιβλίο με τίτλο: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ! Το εντυπωσιακό με τα ταξίδια της σκέψης, είναι πως σου δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξεις και τα γεγονότα! Γιατί όπως είπε κι ένας καλός φίλος, δεν υπάρχουν γεγονότα, παρά μόνο ερμηνείες!
    Καταλαβαίνετε λοιπόν το πόσο χαίρομαι, διαβάζοντας το άρθρο σας!

Αφήστε μια απάντηση