• 6 Ιουνίου 2023 13:35

Η δύναμη της παρατήρησης

Bystratilio

Αυγ 22, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για μάτι μαγκριτ 
Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, η παρατήρηση, ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε τις καταστάσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επίδραση που έχουν αυτά πάνω μας.
Σύμφωνα με την Ερμηνεία της Κοπεγχάγης, την πιο παράξενη -ομολογουμένως- της κβαντικής φυσικής, ένα ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε υπέρθεση, δηλαδή η θέση του μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σύμπαν, έως ότου με την παρατήρησή μας “ορίσουμε” την πιθανή θέση του.
Με απλά λόγια τίποτε δεν υπάρχει ως τη στιγμή που εμείς με την παρατήρησή μας του δώσουμε υλική υπόσταση.
Τι υπέροχη ιδέα ! Όλα όσα μας τρομάζουν, όλα όσα μας προκαλούν αμφιβολίες, ανασφάλειες, άγχος, αγωνία, φόβο, μας κατατρύχουν και μας καταδυναστεύουν, δεν υπάρχουν όσο δεν τα “παρατηρούμε”, δεν επικεντρώνουμε την προσοχή μας πάνω τους, δεν ξοδεύουμε την ενέργειά μας στην πιθανή υπαρξή τους. Αντιθέτως, όλα όσα μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία είναι μπροστά μας και περιμένουν την “παρατήρηση” μας και συνεπώς την υλοποίηση τους, την κατάρρευση της υπέρθεσής τους.

Και είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή να αποφασίσουμε σε τί θα εστιάσουμε και τί θα σβήσουμε για πάντα από το “οπτικό” μας πεδίο…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση