• 20 Απριλίου 2024 00:50

Η δική μας Ρόδος

Bystratilio

Ιούν 24, 2011 #Ταξίδια

Είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αυτό δεν μας εμποδίζει να δούμε πίσω από τη «βιτρίνα» και να ανακαλύψουμε ερημικές παραλίες, φιλόξενα ορεινά χωριά και καλά στέκια στην Παλιά Πόλη.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΤΣΑΜΕΤΑΚΗΣ, ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Παλιά Πόλη
Η πόλη που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, αυτή την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ολα αυτά όμως δεν αρκούν για να περιγράψουν την ομορφιά της ζωής εντός των τειχών. Περιπλανηθείτε στους μεγάλους και μικρούς δρόμους, στα πολυσύχναστα και έρημα σοκάκια, στις πολλές πλατείες και στα δεκάδες μνημεία. Μπείτε και βγείτε και από τις έντεκα πύλες της και παρατηρήστε τα σπίτια και τα κτίρια. Επισκεφτείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και το Τέμενος του Σουλεϊμάν, δείτε το Γενί Χαμάμ και το τζαμί του Μουσταφά. Καθίστε στα σκαλάκια στην πλατεία Ιπποκράτους και παρατηρήστε το πολυφυλετικό πλήθος, κατηφορίστε βράδυ την οδό Ιπποτών και περάστε από τη μεγαλοπρεπή Πύλη Ντ’ Αμπουάζ. Είναι από τις λίγες φορές που θα συνειδητοποιήσετε ότι το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική και τα κτίρια μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και να σας φτιάξουν τη διάθεση.
Οδός Σωκράτους
Ο πιο κεντρικός και πολύβουος δρόμος στην Παλιά Πόλη. Μαγαζάκια κάθε είδους και φυλές όλου του κόσμου να πηγαινοέρχονται πάνω-κάτω και να σταματάνε για παγωτό, καφέ ή αγορές.
Οδός Ιπποτών
Είναι ο πιο ήσυχος και επιβλητικός δρόμος της Παλιάς Πόλης. Λίγο πιο μακριά από το τουριστικό κέντρο, η οδός Ιπποτών είναι η είσοδος στο παραμυθένιο μεσαιωνικό παρελθόν της πόλης. Η ανηφοριά καταλήγει στην είσοδο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
Tip:
Πολλοί δεν το γνωρίζουν και χάνουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν την Παλιά Πόλη της Ρόδου από ψηλά, και συγκεκριμένα ανεβασμένοι πάνω στα τείχη που την κυκλώνουν. Κάθε Τρίτη και Σάββατο πρωί ξεκινάει από την αυλή του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου η περιήγηση στα τείχη ( Τ/22413-65.270, είσοδος 2 ευρώ).
Ενυδρείο
Το Ενυδρείο της Ρόδου είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και οργανωμένα της χώρας. Τοποθετημένο στη βόρεια «μύτη» του νησιού, δίπλα στη θάλασσα, είναι το κατάλληλο σημείο για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι τον υποθαλάσσιο κόσμο. Κάντε βόλτα στις σκοτεινές «κατακόμβες» και δείτε πίσω από το τζάμι ψάρια και οργανισμούς της θάλασσας.
Οδός Κω, Ρόδος, Τ/22410-27.308, γενική είσοδος 5 ευρώ, ανοιχτά 9 το πρωί – 8.30 το βράδυ.

Παραλίες νοτιοανατολικής Ρόδου
Οι παραλίες που εκτείνονται από το Κιοτάρι μέχρι το Πρασονήσι είναι άγνωστες και δύσκολο να τις βρεις, αλλά αξίζουν την προσπάθεια. Προμηθευτείτε καπέλο, αντηλιακό και νερό και ακολουθήστε όποιο χωματόδρομο βρείτε στα αριστερά σας καθώς οδηγείτε στην εθνική οδό. Το πιθανότερο είναι να βρεθείτε σε μια ερημική παραλία με αμμόλοφους, ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Κιοτάρι
Η μεγάλη παραλία στο δρόμο προς τη νότια πλευρά του νησιού τα έχει όλα: μεγάλα ξενοδοχεία και βίλες προς ενοικίαση, εστιατόρια και beach bars, water sports και ξαπλώστρες. Τα γαλάζια νερά της είναι κατάλληλα για παιχνίδι στη θάλασσα και μπορείτε να επιλέξετε κιόλας: ψιλή άμμος ή βοτσαλάκι;
Tip:
Το beach bar «Shimba’s» φτιάχνει τα κοκτέιλ του με φρέσκα βιολογικά φρούτα. Στο «αφρικάνικο» σκηνικό καθίστε για καφέ και μέχρι αργά για ποτό και χορό. Παραλία Κιοτάρι, Τ/6947-916.048.
Πρασονήσι
Ο παράδεισος των surfers. Το Πρασονήσι, στη νότια άκρη της Ρόδου, ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα γης. Ετσι, δημιουργούνται στις δύο πλευρές της λωρίδας ισάριθμες παραλίες, με διαφορετικούς ανέμους η καθεμιά. Ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ, να κολυμπήσετε και να πιείτε καφέ.
Εμπωνας
Είναι ένα χωριουδάκι στα ορεινά του νησιού και σε απόσταση 56 χλμ. από την πόλη. Η αυτάρκεια των κατοίκων το έχει κάνει γνωστό και οι ντόπιοι έρχονται για φαγητό εδώ κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Οι κάτοικοι ψήνουν το ψωμί στους δικούς τους φούρνους, έχουν τα λαχανικά τους, τα ζώα τους και τα αμπέλια τους για να βγάζουν κρασί. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι ταβέρνες του χωριού.
Tip:
Φάτε φρέσκα παϊδάκια, ζυμωτό ψωμί, χωριάτικο λουκάνικο και φρέσκες σαλάτες στην ταβέρνα «Τα αδέρφια Μπάκη». Χωριό Εμπωνας, Τ/22460-41.247, 10 – 12 ευρώ το άτομο.
Λίνδος
Ασπρισμένα «κυκλαδίτικα» σπίτια χτισμένα κάτω από το κάστρο. Θα μπορούσε όντως να είναι μια κυκλαδίτικη Χώρα, αλλά το χωριό της Λίνδου έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και φανατικούς που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια.
Tip:
Προτιμήστε για μπάνιο την παραλία του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οικισμού. Στο εκκλησάκι απέναντι, θα δείτε πολλά ζευγάρια Αγγλων να ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου.
Κοιλάδα με πεταλούδες
Μπορεί οι περιβαλλοντικές εξελίξεις να μη βοηθάνε και οι πεταλούδες να έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η κοιλάδα διατηρεί την ομορφιά της. Πυκνά δέντρα και τρεχούμενα νερά είναι το περιβάλλον τους και, αν έρθετε από 20 Ιουνίου μέχρι 20 Αυγούστου, είναι πιο πιθανό να δείτε πολλές από αυτές. Η απόσταση από την πόλη είναι περίπου 20 χλμ.

Πηγές Καλλιθέας
Αξιοποιήθηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές τη δεκαετία του ’20 και πλέον αποτελούν αξιοθέατο. Τα κτίρια είναι δείγμα της «architectura naturale», της αρχιτεκτονικής ένταξης στο τοπίο, και μια βόλτα ανάμεσα στα σιντριβάνια και τα βοτσαλωτά αίθρια, εκεί όπου γυρίστηκαν πολλές ταινίες, επιβάλλεται.
Ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, Τ/22410-65.691, γενική είσοδος 3 ευρώ.
Οδός Ευκαλύπτων
Ενώνει τον οικισμό Κολύμπια με την εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου. Και όπως προδίδει το όνομά της, η οδός καλύπτεται αριστερά και δεξιά με πυκνούς ευκάλυπτους, έργο επίσης των Ιταλών.
Tip:
Στο τέλος του δρόμου, στρίψτε δεξιά για να βρεθείτε στην ταβέρνα «Λιμανάκι». Με θέα την παραλία, δοκιμάστε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κολύμπια, Τ/22410-56.240, 14 – 18 ευρώ το άτομο.
Αρχάγγελος
Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ρόδου, αφού οι κάτοικοι διατηρούν πολύ έντονα τις παραδόσεις, τα ήθη αλλά και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Κεραμικά και χαλιά φτιάχνονται ακόμα με παραδοσιακές μεθόδους και συχνά γίνονται πανηγύρια και γιορτές. Απέχει 30 χλμ. από τη Ρόδο και βρίσκεται κοντά στο ναό της Παναγίας Τσαμπίκας, εκκλησίας που θεωρείται πολύ σημαντική στη Ρόδο.
[…]
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_10/06/2011_394271

Αφήστε μια απάντηση