• 29 Μαρτίου 2023 01:19

Η γοητεία του…κακόγουστου

Bystratilio

Νοέ 12, 2015
Εντυπωσιακό και φιλόδοξο μεν, υπερβολικά κακόγουστο δε… Εάν ο Κολοσσός έχει τις διαστάσεις που περιγράφονται, θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της πόλης και θα επισκιάσει την αίγλη των μνημείων της με ένα μάλλον βίαιο τρόπο. Χώρια που μιλάμε για ένα πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων, την ώρα που η Παλιά Πόλη ρημάζει, τα τείχη της χρειάζονται σε πολλά σημεία άμεση συντήρηση, τα κτήρια επίσης και οι βοτσαλωτοί δρόμοι από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των οχημάτων άμεση επισκευή. Η πόλη είναι από μόνη της ένα απέραντο μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δε χρειάζεται ένα αισθητικό έκτρωμα στο όνομα του κέρδους και των μεγαλεπήβολων σχεδίων ορισμένων.
Τα αρχαία μνημεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία ενός τόπου και μιας περιοχής και δεν είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, να αναβιώνουν σε χώρους που έχουν αλλάξει εντελώς. Στη Ρόδο-καλώς ή κακώς- η όποια αρχαία ελληνική ή ελληνιστική αρχιτεκτονική υποχώρησε και μετά το πέραςμα των Ιωαννιτών Ιπποτών κυριάρχησε η μεσαιωνική.
Οι πυραμίδες ήταν και είναι συνέχεια του φυσικού τοπίου και οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί (στο Σούνιο, στους Δελφούς, στη Φιγαλεία, στον Ακράγαντα) χτίζονταν σε περιοχές που πλημμύριζαν από το φως, για να λαμποκοπά το μάρμαρο.
Οι σύγχρονες αναπαράστασεις μνημείων προσβάλλουν συνήθως την αισθητική και δεν έχουν καμία σχέση με το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια.

Η ομάδα πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα (σχεδόν) εκτός από τη…
news247.gr

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση