• 9 Ιουνίου 2023 16:55

Η ανθρώπινη μεγαλοπρέπεια

Η κβαντική, η φυσική θεωρία που εξηγεί τα φαινόμενα των σωματιδίων της ύλης, μας δίνει ένα μάθημα για την ανθρώπινη μεγαλοπρέπεια.

Στον υποατομικό μικρόκοσμο της ύλης επικρατεί η άναρχη κίνηση των σωματιδίων. Τα μικροσωματίδια, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρόνια, κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις με απίστευτη ταχύτητα και μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς προκαθορισμένο σκοπό. Οι κινητικές και ενεργειακές ιδιοτροπίες τους τελικά συγκλίνουν- με βάση τους νόμους των πιθανοτήτων- και μας δίνουν τα αισθητά αποτελέσματα, σχηματίζοντας τις δομές της ύλης και τελικά το θαύμα της ζωής. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτό το μικροσκοπικό πανηγύρι, τόσο μεγαλύτερη αρμονία και τάξη παρατηρούμε. Οι γαλαξίες κινούνται με χορευτικές φιγούρες στο αχανές σύμπαν μέσα σε μια απόκοσμη ησυχία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη ζωή μας : όσο εστιάζουμε στις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές των ανθρώπων γύρω μας, τόσο βυθιζόμαστε στη μικροπρέπεια · και όσο απομακρύνουμε την εστίαση της προσοχής μας από τα ασήμαντα και τα τετριμμένα, τόσο περισσότερο ανακτούμε την εσωτερική αρμονία και μεγαλοπρέπεια…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση