• 14 Ιουλίου 2024 16:56

Η επιστήμη ήταν ανέκαθεν η σωτηρία του κόσμου τούτου. Η ανθρωπότητα πορεύεται και εξελίσσεται χάρη στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στον ορθό λόγο. Νέα φάρμακα παρατείνουν τον μέσο όρο ζωής και νέες θεραπευτικές μέθοδοι απαλύνουν τον πόνο και υπόσχονται ιάσεις, ακόμη και ανίατων ως χθες ασθενειών.
Μετά την επιδημία του κορωνοϊού, καλούνται οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου -στο μέτρο που τους αναλογεί- να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους με νέα, σύγχρονα νοσοκομεία, επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γενναία χρηματοδότηση της έρευνας και οργανωμένη εκπαιδευτική μέριμνα σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Το μέλλον του κόσμου μας, η παράταση και η ποιότητα της εφήμερης ζωής μας, θα πρέπει να βρίσκεται μόνον στα χέρια των επιστημόνων. Δοξασίες, ιδεολογίες, ανυπόστατες μεταφυσικές θεωρίες, έμποροι πάσης φύσεως ελπίδας, τρομολάγνοι, προοδόπληκτοι, αγύρτες, φαντασιόπληκτοι συνωμοσιολόγοι, σκοταδιστές, είναι καιρός πια να παραμεριστούν.
Το μέλλον μας δε εξαρτάται από κούφιες σωτηριολογικές υποσχέσεις, αλλά βασίζεται στη γνώση, την επιστήμη και στην ανθρωπιστική παιδεία…

Πίνακας : Rene Magritte, “The Human Condition”, 1935

Αφήστε μια απάντηση