• 6 Ιουνίου 2023 11:45

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ : ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Bystratilio

Νοέ 18, 2010

Στα παρακάτω χωρία να βρεθεί το είδος των τεκμηρίων και να ξιολογηθεί η ορθότητά τους :
1) Ο αναλφαβητισμός αποτελεί ένα ακανθώδες πρόβλημα στη μειονότητα των αθίγγανων που διαβιούν στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μαθητών της Γ’ τάξης του 24ου Λυκείου Αθηνών, σε αριθμό 58 αθίγγανων ηλικίας 16-21 ετών, μόλις το 11% γνώ­ριζε γραφή και ανάγνωση.

2) Γνωστή εταιρεία λιπαντικών δημοσίευσε το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς έρευνας του εργαστηρίου περιβαλλοντολογικών εφαρμογών που διατηρεί, σύμφωνα με το οποίο η καύση των προϊόντων λίπανσης δεν προκαλεί τοξικά νέφη ούτε ρυπαίνει το φυσικό περι­βάλλον – τουλάχιστον σε απόσταση μεγαλύτερη των εκατό μέτρων.
3) Οι διωγμοί των χριστιανών από τους Ρωμαίους, οι ιεροί πόλεμοι των ισλαμιστών ενα­ντίον πολλών λαών, η απηνής καταδίωξη κάθε αιρετικής ή επιστημονικής φωνής κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, οι ταξικές διακρίσεις ανάμεσα στους αριστοκράτες και στα λαϊκά στρώματα, που κατέληξαν στη Γαλλική και, αργότερα, στη Ρωσική Επανάσταση, το ιδεολογικοπολιτικό μίσος των ναζιστών εναντίον των Εβραίων στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα καταδεικνύουν το διαχρονικό και διακοινωνικό χαρακτήρα του φαινομένου του φα­νατισμού.
4) Όπως εξάλλου είπε και ένας μεγάλος ποιητής σχετικά με την αχαριστία «Δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις από έναν άνθρωπο, που δεν του έδωσες τίποτα».
5) Ο Δυτικός κόσμος έμεινε άναυδος, όταν το 1984 αντίκρισε για πρώτη φορά τα φωτο­γραφικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα, που έδειχναν τα μικρά παιδιά στην Αιθιοπία να λιμοκτονούν και τους γύπες να καραδοκούν πάνω από το κεφάλι τους να πεθάνουν και να τα φάνε.

6)  Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεν κατοχυρωθεί νομικά, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι στην πράξη η προάσπιση τους παραμένει κενό γράμμα.
7) Φημολογείται ότι οι δύο χώρες έχουν έλθει σε μυστική συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις και τις ενέργειες ορισμένων ατόμων, που αντιτίθε­νται στο πολιτικό σύστημα τους.

8) Το τραγικό δυστύχημα στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ» αποδεικνύει πό­σο επικίνδυνες διαστάσεις έχουν προσλάβει οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο.
ιγ) Οι τύραννοι, όπως ο Πολυκράτης στην αρχαία Σάμο, συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την αποπεράτωση σημαντικών κοινωφελών έργων για την πόλη ή το κράτος τους.

9) Η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σε συνεργασία 37 ιατρικά κέντρα στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική σε δείγμα 13.587 α­σθενών, προκαλεί σοβαρότατες παθήσεις στο ήπαρ, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στα επινεφρίδια, στο στομάχι και στους πνεύμονες του ανθρώπου.

10) Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μοnde, το 43% των παιδιών του πλανήτη μας δια­βιούν κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, το 34% υποχρεώνονται να εργαστούν από την ηλι­κία των 5 ετών, το 38% δεν έχουν πάει ποτέ τους σχολείο, το 27% έχουν πέσει θύματα σω­ματικής κακοποίησης από τους γονείς τους και το 16% έχουν λάβει μέρος σε κάποια μορφή πολεμικής σύγκρουσης. Μήπως οι κυβερνήσεις του κόσμου θα έπρεπε να περιορίσουν τις θεωρητικές διακηρύξεις τους περί προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και να σκύψουν πάνω από τα πραγματικά προβλήματα, που αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον ψυχισμό των παιδιών;

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση