• 20 Μαρτίου 2023 22:24

Απόδειξη και Δημοκρατία

Bystratilio

Αυγ 12, 2022

Η απόδειξη είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Για να ισχύσει μια άποψη, μια θέση, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί λογικά, ώστε να γίνει αποδεκτή, να ψηφιστεί, να αποφασιστεί. Αυτή είναι η ουσία των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται σε έναν δημοκρατικό διάλογο.

Όταν λοιπόν υπάρχει μια καταγγελία για σοβαρά ποινικά αδικήματα, πρέπει να αποδειχθεί η ορθότητά της. Και όταν αυτή η καταγγελία τεκμηριωθεί ως βάσιμη και αληθινή από επίσημες αρχές, τότε το βάρος πέφτει όχι στον καταγγέλλοντα, αλλά στον καταγγελλόμενο. Ο κατηγορούμενος δηλαδή, οφείλει να αποδείξει την αθωότητά του, εφόσον ο κατήγορος απέδειξε την καταγγελία του.

Το αποδεδειγμένο σκάνδαλο των υποκλοπών που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία είναι πρωτίστως μια κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, για την οποία κρίση αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κατηγορούμενοι για τις υποκλοπές και όχι όσοι τις κατήγγειλαν. Αν δεν αποδειχθούν οι κατηγορίες ως αβάσιμες, οι υπεύθυνοι έχουν όχι απλώς πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αποδειχθεί η όποια εμπλοκή ή μη πολιτικών προσώπων σε ένα τεράστιο σκάνδαλο, το πλήγμα στη Δημοκρατία (πέραν των άλλων) θα είναι ανεπανόρθωτο. Και τότε πια, αυτοί που μισούν τη δημοκρατία θα βγουν και πάλι από τα λαγούμια τους, για να εκμεταλλευθούν την απογοήτευση των πολιτών, την απαξίωση των θεσμών και τον εξευτελισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση