• 9 Ιουνίου 2023 18:45

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ

Bystratilio

Νοέ 23, 2010

-Να αξιολογήσετε τα παρακάτω συλλογιστικά σχήματα ως προς την εγκυρότητά τους ,την αλήθεια και την ορθότητά τους και να επισημάνετε ποια ανάμεσά τους αποτελούν παραλογικούς συλλογισμούς.
1) Οι άνθρωποι της νύχτας είναι επικίνδυνα στοιχεία για τη δημόσια ασφάλεια. Οι νυχτοφύλακες είναι άνθρωποι της νύχτας. Άρα ,οι νυχτοφύλακες είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

2.) Αν ήταν υπεύθυνος , θα εκπλήρωνε την υποχρέωσή του. .Ομως ,δεν είναι υπεύθυνος και γι’ αυτό δε θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του.
3) Μια πράξη είναι ηθικά επιλήψιμη και νομικά κολαστέα, όταν καταπατά το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο. Η κλοπή καταπατά το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο . Άρα η κλοπή είναι ηθικά επιλήψιμη και νομικά κολαστέα.
4)  Οποιος αμφισβητεί την πολιτική που ακολουθούμε προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο. Η αξιωματική αντιπολίτευση συχνά επικρίνει τις πολιτικές μας επιλογές. Αρα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο.

5) Ολοι οι πλανήτες φωτίζονται από τον ήλιο. Η γη είναι πλανήτης . Αρα, η γη φωτίζεται από τον ήλιο.
6) Κανείς δεν μπορεί να είναι πλούσιος και συνάμα φτωχός. Ο γείτονάς μου σίγουρα δεν είναι φτωχός, συνεπώς είναι πλούσιος.

7) Δεν πρόκειται να βρέξει ,γιατί ο ουρανός είναι ξάστερος.
8) Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στο 10% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μόνο το 3% των ερωτηθέντων απάντησε πως αξιολογεί θετικά την κυβερνητική πολιτική. Από το στοιχείο αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιτίθεται στην πολτική της κυβέρνησης.
9) Οποιος είναι ικανός πετυχαίνει στη ζωή του. Ο Γιώργος είναι ικανός. Αρα, και αυτός θα πετύχει.
10) Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν είτε στο Ενιαίο Λύκειο είτε στα ΤΕΕ .Η Μαρία ,μαθήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επομένως, είναι μαθήτρια του Ενιαίου Λυκείου.

– Να αξιολογήσετε τα παρακάτω επιχειρήματα που αναπτύσσονται με την επαγωγική μέθοδο.

1)Κάνει κρύο, συνεπώς θα χιονίσει.
2)Οπως το οικοσύστημα στηρίζεται σε φυσικούς νόμους ,που εασφαλίζουν την αρμονία και την ισορροπία του, όμοια και η κοινωνική λειτουργία ,για να είναι εύρυθμη και ομαλή ,προϋπόθέτει την ύπαρξη νόμων.
3) Δε φυσάει καθόλου ,άρα η θάλασσα θα είναι ακύμαντη .

4) Ο ουρανός είναι συννεφιασμένος . Αρα ,θα βρέξει.

5)Είναι εχέμυθος ,γιατί είναι κρυψίβουλος άνθρωπος.

6) Από τη στιγμή που αυξήθηκε ο αριθμός των μετανατών στη χώρα μας σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα ποσοστά εγκληματικότητας . Αρα, οι μετανάστες είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
7) Θα αναπτύξει έλκος στομάχου,γιατί έχει έντονο άγχος.
8) Οι αρχαίοι Ελληνες δημιούργησαν το σημαντικότερο πολιτισμό της αρχαιότητας. Αρα , το έθνος μας είναι ανώτερο από κάθε άλλο.

9)Φροντίζει τη διατροφή του και γι’ αυτό είναι υγιής.

10) Οπως στα χαρτιά χρειάζεται κανείς τύχη για να κερδίσει ,έτσι και στη ζωή τον πρώτο λόγο έχει πάντα η τύχη.

About Post Author

Αφήστε μια απάντηση