• 5 Μαρτίου 2024 09:53

Άμστερνταμ

Bystratilio

Νοέ 21, 2010

Αν φτάσετε στο Άμστερνταμ βράδυ θα δείτε ένα μαγικό θέαμα. Οι κάτοικοι της πόλης προτιμούν να αφήνουν τις κουρτίνες ανοιχτές τη νύχτα ώστε τα ψηλά και στενά παράθυρα των σπιτιών να φέγγουν σαν φαναράκια και να ακτινοβολούν στα νερά των καναλιών…


To Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί μόνο και μόνο για μικρά ρομαντικά ταξίδια. Όλα είναι συγκεντρωμένα, η πόλη προσφέρει ωραίους περιπάτους και τραμ για να τη γυρίσει κανείς εύκολα.
To βασικό γνώρισμα της πόλης και των κατοίκων της είναι πως υπάρχει μεγάλη ανοχή για ότι είναι διαφορετικό από το καθιερωμένο. Ως αποτέλεσμα, στο Αμστερνταμ ζουν αρμονικά άνθρωποι από όλες τις φυλές. Θα δείτε πως στην πόλη υπάρχει η Εβραϊκή συνοικία το Jodenbuurt όπου το 1700 εγκαταστάθηκαν εκεί Εβραίοι και βρίσκεται πίσω από την πλατεία Waterloo. Στην περιοχή αυτή ο Rembrandt έζησε 19 χρόνια και ζωγράφησε πολλούς από τους κατοίκους. Αλλη συνοικία με ενδιαφέρον είναι η Jordaaπου έχει από πολύ παλιά συγκεντρώσει Γερμανούς, Αγγλους και Γάλλους. Στο Αμστερνταμ, ζουν και πολλοί Ινδονήσιοι από τις παλιές αποικίες αλλά και πολλοί Κινέζοι.
Αυτό που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας είναι η αρχιτεκτονική της πόλης με τα στενόμακρα αλλά πολύχρωμα σπίτια. Επειδή στο Αμστερνταμ από παλιά υπάρχει πρόβλημα ζωτικού χώρου τα σπίτια χτίζονταν έτσι ώστε να εξυπηρετούν περισσότερους ανθρώπους.
Η παλιά πόλη οριοθετείται από τα τρία παλιότερα κανάλια, τα Heerengracht, Keizersgracht και Prinsensgracht. Μέσα στην πόλη καλό είναι να κινείστε με τραμ ή πλοιάριο ή ποδήλατο που μπορείτε να νοικιάσετε, αν το επιτρέπει ο καιρός. Το αυτοκίνητο αντενδείκνυται εντελώς αφού το πάρκινγκ είναι δύσκολο. Για μια πρώτη γεύση πάντως της πόλης, τα πλοιάρια είναι ότι καλύτερο. Μία οργανωμένη περιήγηση κοστίζει περίπου 2000 δραχμές. Έτσι μπορείτε να δείτε τα κανάλια και αργότερα να περπατήσετε σ’ αυτά της αρεσκείας σας.
Το πρωί πιείτε τον καφέ σας στο διάσημο Cafe Americain, του ξενοδοχείου ΑmericaHotel στο Leidseplein, που είναι ψηλοτάβανο, γεμάτο τοιχογραφίες, και προσφέρει πολύ καλό καφέ. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε κάποιο από τα bruine cafe που έχουν ονομαστεί έτσι από το χρώμα τους γιατί είναι καφετιά, διακοσμημένα με ξύλο και καπνισμένα. Συνήθως είναι μικρά και ζεστά και καμία σχέση δεν έχουν με τα καφέ που πουλάνε μαριχουάνα ή ινδική κάνναβη στο Αμστερνταμ. Ένα φημισμένο bruinecafe είναι και το Hoppe στο Spui που υπάρχει από την εποχή του Rembrandt. Αν βρεθείτε στο Αμστερνταμ, αξίζει να δείτε αυτούς τους χώρους με τα ρολόγια τοίχου, τα πορσελάνινα παραδοσιακά πιάτα και την απαραίτητη γατούλα, μόνιμη κάτοικο του καφέ. Στα ίδια καφέ, αν πάτε απόγευμα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό που συνηθίζεται πολύ, το jenever, ένα είδος τζιν. Αλλα «αρχαία» καφέ είναι το Papeneiland από το 1642 αλλά και το De Druif από το 1636!
Aργότερα, περπατήστε στην πόλη και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των κτιρίων στα κανάλια Κeizersgracht και Ηeerengracht -ίσως το πιο μεγαλοπρεπές με τα σπίτια των πλούσιων εμπόρων. Η πρώτη σας στάση στην πόλη είναι το Rijksmuseum το καλύτερο μουσείο του Αμστερνταμ. Ακόμη κι αν η τέχνη δεν είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας, δείτε το: έχει πίνακες των Rembrandt, Vermeer, και άλλων μεγάλων ζωγράφων. Επίσης, υπάρχει κι ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στον Βαν Γκογκ με 500 πίνακές του. Φυσικά στις επιλογές σας υπάρχει και μία επίσκεψη στο σπίτι της Αννας Φρανκ που συγκεντρώνει ορδές τουριστών. Αν δεν έχετε ακόμη ζαλιστεί από την συνεχή εναλλαγή εικόνων, δείτε και την Oude Kirk, την παλαιότερη εκκλησία του Αμστερνταμ από το 1300.
Μετά από τόσες αναζητήσεις έφτασε και η πολυπόθητη ώρα για τα ψώνια. Το Αμστερνταμ δεν έχει υποκύψει στα διεθνή πολυκαταστήματα κι έτσι υπάρχει τοπικό χρώμα στην αγορά. Η παραδοσιακή περιοχή για να ψαχουλέψετε είναι το Jordaaστα δυτικά της πόλης. Το Μοναστηράκι της πόλης είναι το Waterloopleiαλλά και το Albert Cuyp Market που είναι πιο χαοτικό αλλά και φθηνότερο. Στην αγορά του De Looier και στο Rommelmarkt θα βρείτε καλές αντίκες ανακατεμένες με διάφορα κιτς αντικείμενα, οπότε θα πρέπει να βάλετε σε λειτουργία όλες τις ανιχνευτικές σας δυνάμεις.
Το μεσημέρι πριν αποφασίσετε που θα πάτε για φαγητό ζυγίστε καλά τα δεδομένα: Το Αμστερνταμ είναι μία πολυεθνική πρωτεύουσα με ανάλογο φαγητό. Λέγεται για παράδειγμα ότι εδώ θα βρείτε καλύτερο Ινδονησιακό φαγητό απ’ ότι στην Ινδονησία!
Μπορείτε να δοκιμάσετε το φαγητό ενός eetcafe που είναι κάτι σαν μπιστρό όπως το Het Molenpad. Γενικά οι κάτοικοι του Αμστερνταμ δεν τρώνε καλά το μεσημέρι και προτιμούν τα σάντουιτς, γι’ αυτό κι είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποιο από τα καλά εστιατόρια στα οποία το βράδυ δύσκολα θα βρίσκατε τραπέζι. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Τοut Court όπου τα πάντα ακόμη και τα σοκολατάκια φτιάχνονται στην κουζίνα του.

Μετά το μεσημεριανό, συνεχίστε τις περιηγήσεις σας ψάχνοντας για τα ορόσημα του Αμστερνταμ, κτίρια που είναι μοναδικά και απαρτίζουν την διάσημη αρχιτεκτονική τάση της σχολής του Αμστερνταμ. Θα τα γνωρίσετε από τα παράξενα σχήματά τους και τον περίτεχνο στολισμό τους. Ένα τέτοιο κτίριο είναι και το Scheepvaarthuis και το Het Schip, ένα αξιοθαύμαστο τριγωνικό κτίριο.
Κάντε μία βόλτα στο Brouwersgracht, στην παλιά πόλη, με τα μικρά κουκλίστικα σπιτάκια και τις πάμπολλες στενές γεφυρούλες.
Το απόγευμα πιείτε ένα ποτό στο πολυσύχναστο καφέ Luxembourg, αλλά όσο κι αν σας αρέσουν τα απεριτίφ, μην βραδιάσετε εκεί μιας και πολλά ρεστοράν κλείνουν νωρίς.
Για το δείπνο, προτιμήστε να πάτε κάπου ξεχωριστά όπως στο Ινδονησιακό Kantjil and the Tiger, αλλά αν ψάχνετε εκπληκτικό ντεκόρ πηγαίνετε στο Pier 10 δια μέσου του σταθμού Centraal. Εκεί στο φως των κεριών θα βλέπετε το ποτάμι να κυλάει και τα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται φωτισμένα. Αργά το βράδυ, αν θέλετε να δείτε πανοραμικά την πόλη, πράγμα δύσκολο μιας και υπάρχει περιορισμός στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, διαλέξτε το μπαρ του ξενοδοχείου Okura, στον εικοστό τρίτο όροφο. Αρκετά της μόδας είναι και το Mazzo, στην περιοχή των κόκκινων φαναριών, η οποία είναι αρκετά ασφαλέστερη από την Ομόνοια το βράδυ.
Τις μέρες που θα ακολουθήσουν, μην ξεχάσετε το Bloemanmarkt, την αγορά των λουλουδιών. Το να αγοράσετε λουλούδια σε ταξίδι μπορεί να φαίνεται κουτό, μπορείτε όμως να πάρετε βολβούς για να τους καλλιεργήσετε όταν γυρίσετε στο σπίτι σας και να έχετε ένα διαρκές αναμνηστικό του ταξιδιού σας.
Λίγο πιο έξω από την πόλη, δέκα λεπτά με το τραμ είναι το Tulip InOosterpark όπου τον Μάη γίνεται το φεστιβάλ λουλουδιών.
Σε λιγότερο από μία ώρα παίρνοντας το τρένο από τον κεντρικό σταθμό μπορείτε να βρεθείτε σε πολλές πόλεις όπως την κοντινή Χάγη όπου εδρεύει η κυβέρνηση κι έχει κι αυτή ένα μεσαιωνικό κομμάτι. Ιστορική πόλη είναι και το Delft με πολύ ωραία κτίρια, γοτθικούς ναούς και ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αγορά. Η πόλη είναι γνωστή για την κεραμική της και ιδιαίτεραγια τις πορσελάνες της. Επίσης, η πόλη Leideμε το παμπάλαιο λιμάνι και την παρουσία του Rembrandt έντονη (έζησε εδώ τα παιδικά του χρόνια), είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός για μια μικρή εκδρομή. Πηγαίνετε στον Βοτανικό της κήπο που είναι του 1587, ένας από τους παλαιότερους στην Ευρώπη.
Όμορφη kοντινή πόλη είναι και η Gouda, από όπου προέρχεται το διάσημο τυρί. Εκεί θα δείτε τον ναό του St. Janskeerk με πάνω από 28 θαυμάσια βιτρό του 16ου αιώνα. Γυρνώντας στο οικείο πλέον για σας πήγαινε-έλα του Αμστερνταμ, θα νιώσετε πως είστε στο κέντρο του κόσμου με την απόλυτη γαλήνη όμως μία ώρα μακριά. Κι αυτή η αίσθηση ελευθερίας είναι πολύ σημαντική για μία πρωτεύουσα.
Αν θέλετε το ταξίδι σας να έχει νεανικό χρώμα, αν θέλετε να συναντήσετε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, να δείτε μοναδικά κτίρια και να περάσετε ήσυχες στιγμές όχι ιδιαίτερα μακριά από την πόλη, τότε το Αμστερνταμ είναι η σοφότερη επιλογή.
Πηγή : “Η Καθημερινή”

Αφήστε μια απάντηση